Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‌الله علم‌الهدی، امام‌جمعه مشهد در نخستین جشنواره تولیدات رادیویی زیارت که در تالار همایش‌های ساختمان صبا برگزار شد، توسعه عظمت ولایت اهل‌البیت (ع) را مجاهدت بزرگ فرهنگی خواند و اظهار کرد: رسالت اصلی صداوسیما این است که از اعتقادات و باورهای مردم در جنگ نرم فرهنگی کنونی محافظت کند و در این حوزه، یکی از راهبردی‌ترین مفاهیم فرهنگی، مقوله زیارت است زیرا پروردگار عالم که بر همه‌چیز احاطه دارد و عالم، محضر اوست اما ارتباط گرفتن با پروردگار از طرف بندگان باید باواسطه صورت بگیرد و در این حوزه، وجود باکرامت اهل‌بیت (ع) والاترین مرجعی است که هر انسانی برای نزدیک شدن به معارف دین، می‌تواند به آنان تقرب بجوید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تصویر مبانی توحیدی در حدیث سلسله الذهب

آیت‌الله سیداحمد علم‌الهدی بابیان اینکه ماهیت زیارت به معنای دروازه‌ای برای وارد شدن انسان از زندگی روزمره به وادی مقدسات است، خاطرنشان کرد: زیارت موضوعی است که انسان را از زندگی روزمره خود وارد وادی مقدسات می‌کند زیرا به فرموده امام هادی (ع)، می‌توان مقام عصمت و امامت را با عنوان «بابُ الایمان» شناخت؛ یعنی ائمه اطهار درگاه‌هایی هستند که انسان را از «خودی بودن» به «خدایی بودن» می‌رسانند و انسانی که همواره همه اهتمام استعدادی خود را فقط در شئون فردی‌اش به کار گرفته است، می‌تواند وارد عرصه‌ای شود که در مقام عبودیت و بندگی خدا و در راستای میل به‌حق گام بردارد.

وی یادآور شد: زیارت در لغت به معنی میل است و در مفهوم نیز دلالت بر این دارد که توجه به امام می‌تواند به گرایش انسان به سمت پروردگار و معارف دینی منجر شود. در این حوزه، حدیث سلسله الذهب، یکی از عمیق‌ترین مضامین معرفت‌شناسی دینی است که در آن، از لسان امام رضا (ع) نقل‌شده «کَلِمَةُ لا اِلهَ اِلاَّ اللّهُ حِصنی فَمَن دَخَلَ حِصنی اَمِنَ مِن عَذابی». این حدیث، تصویرکننده یک منظره از توحید است زیرا مقصود امام از «کَلِمَةُ لا اِلهَ اِلاَّ اللّهُ»، مفهوم و ماهیت توحید است که به یک قلعه تشبیه شده و تنها راه رسیدن به این دژ مستحکم که انسان را از عذاب در امان نگاه می‌دارد، ولایت اهل‌بیت (ع) است.

عضو مجلس خبرگان رهبری در تبیین جایگاه زیارت امام رضا (ع)، با اشاره به دو حدیث متواتر دراین‌باره گفت: در خصوص زیارت امام رضا (ع) دو روایت شاخص وجود دارد؛ یکی از وجود نازنین امام هشتم و دیگری از جانب پدر بزرگوار ایشان، امام موسی بن جعفر (ع). در حدیث رضوی آمده است که «مَن زارَنی فی غُربَتی کَتَبَ الله عَزَّوَجَل لَه اَجرَ مِئَةً اَلفَ حاج وَ مُعتَمِر» یعنی هرکس که مرا در غربت زیارت کند، خداوند متعال اجر و پاداش هزار حج واجب و عمره را برای او ثبت می‌کند. هم‌چنین در حدیث امام کاظم (ع) نیز می‌فرماید «مَن زَارَ قَبرَ وَلَدِی عَلی کَانَ لَهُ عِندَ اَللَّهِ سَبعِینَ حِجَّةً مَبرُورَةً» یعنی زیارت قبر فرزندم علی، اجر هفتاد حج مقبول دارد و حتی در هنگام صدور این بیان از لسان مبارک امام کاظم (ع)، یکی از شیعیان که از اجر این زیارت متعجب شده بود، برای کسب قطعیت از امام دوباره پرسید که حقیقتاً زیارت علی بن موسی‌الرضا (ع) ثواب هفتاد حج مقبول دارد و امام در پاسخ فرمود «بَل سَبعینَ اَلف» یعنی بلکه هفتاد هزار حج.

وی ادامه داد: فلسفه حج به‌منزله وصال به‌حق است زیرا در طوافی که حجاج به دور خانه خدا انجام می‌دهند، قلب و وجود خود را متوجه ذات اقدس پروردگار می‌کند و از همه تعلقات دنیوی منقطع می‌شوند لذا اگرچه به تعداد انفاس ابناء بشر، راه برای رسیدن به خدا وجود دارد و هرکس به شیوه خود می‌تواند باخدا مأنوس باشد اما به‌طور عام، هرکس که به توفیق زیارت امام رضا (ع) در خراسان نائل شود، می‌تواند اجر هفتاد حج واجب و عمره را برای خود ثبت‌شده بداند که این امر، به برکت ارتباط انسان با ولی خدا حاصل می‌شود.

زیارت، مؤثرترین ابزار توسعه معارف دینی

آیت‌الله علم‌الهدی بابیان اینکه در توسعه معارف اهل‌بیت (ع)، هیچ عملی به‌اندازه زیارت مثمر به نتایج فردی و اجتماعی نمی‌شود، ابراز کرد: در آیه 54 سوره مبارکه انعام، خداوند متعال می‌فرماید «وَ اِذَا جَاءَکَ الَّذِینَ یُؤمِنُونَ بِآیَاتِنَا فَقُل سَلَامٌ عَلَیکُم» و به‌این‌ترتیب، به پیامبر خود تکلیف می‌کند که در سلام کردن بر همه سبقت بگیرد و به همین خاطر، همواره پیامبر اکرم (ص) نخستین کسی بود که به بندگان خدا سلام می‌کرد. بر همین اساس، اهل‌بیت (ع) هم که بَضعَةُ النَّبی هستند، همین خصوصیت را دارند و وقتی مؤمن به زیارت آنان برود، حتی پیش از اینکه زائر به امام سلام دهد، این امام هشتم است که به زائر خود سلام می‌کند.

وی تصریح کرد: به خاطر همین ارتباط قلبی است که هرگاه چشم انسان به گنبد و بارگاه نورانی امام رضا (ع) می‌افتد، حالت روحانی خاصی بر زائر مستولی می‌شود و انکسار قلب، باعث می‌شود تا اشک از چشمان انسان جاری گردد زیرا در حقیقت این زائر نیست که به امام سلام می‌کند بلکه امام زودتر به او سلام کرده و «اَلَّسلام عَلَیک یا عَلی بن موسی‌الرضا» در حقیقت جواب سلام امام است. هم‌چنین زائر علی بن موسی‌الرضا(ع) در اذن دخول به حرم، خداوند متعال را مخاطب قرار می‌دهد و در حقیقت، این اذن خواستن از ذات اقدس پروردگار است تا اجازه دهد با زیارت حضرت، دریای معارف دین را درک کنیم.

زیارت از راه دور، دستاورد رادیو زیارت

امام‌جمعه مشهد اظهار کرد: به برکت تولیدات رادیویی زیارت این امکان فراهم می‌شود که هم‌وطنان از شهرهای دور و نزدیک و حتی درحالی‌که مشغول به انجام امور روزمره زندگی خود باشند، به‌صورت زنده با حرم مطهر رضوی ارتباط برقرار کنند و از طریق شبکه‌های رادیویی از داخل خودرو و یا شبکه‌های سیما از منازل و محل کار، خود را در محضر امام رضا (ع) ببینند. البته شبکه رادیویی زیارت نباید منحصر در یک استان یا حتی کشور باشد بلکه به برکت این تشکیلات ارتباطی، هر جا که شیعه علی بن ابی‌طالب (ع) زندگی می‌کند، باید بتواند سلام‌های خالصانه خود را نثار مضجع منور رضوی کند.

وی ابراز امیدواری کرد: بیش از ۸۰ درصد زائران مشهدالرضا (ع) با وسایل نقلیه زمینی شامل خودروهای شخصی و اتوبوس‌های مسافربری به زیارت امام رضا (ع) می‌آیند و در طول مسیر، تنها مسیر ارتباطی هرکدام از این خودروها رادیو است لذا فقط حدود ۲۸ میلیون نفر در فقره زائران مشهد می‌توانند مخاطب محتوای فرهنگی ارزنده شبکه زیارت باشند. از خداوند متعال می‌خواهیم که توسعه زیرساخت‌های ارتباطی رادیو زیارت، مقدمات لازم برای تأسیس شبکه زیارت را فراهم کند تا مردم بتوانند هرلحظه که اراده کنند، فواصل جغرافیایی و بعد مسافت را زیر پا گذاشته و خود را در صحن و سرای نورانی امام رضا (ع) ببینند.

انتهای پیام/ ۷۰۰۴۲

منبع: فارس

کلیدواژه: امام جمعه مشهد آیت الله سیداحمد علم الهدی جشنواره تولیدات رادیویی زیارت معارف دینی زیارت امام رضا خداوند متعال اهل بیت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۸۵۵۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راهبردهای علمی و علمی امام صادق(ع) در مقابله با سطحی نگری فکری و عمل گرایی افراطی

حجت الاسلام حمید احمدی عضو بعثه مقام معظم رهبری و مدیر کمیته فرهنگی آموزشی اربعین در گفت وگو با خبرنگار آنا درباره فعالیت‌های علمی و عملی امام صادق(ع) گفت: امام جعفر بن محمد (۱۴۸- ۸۳ه. ق) در بحرانی‌ترین اوضاع جهان اسلام؛ در شرایط شکل گیری جنبش عباسیان و سقوط دولت امویان، امامت و رهبری شیعیان را برعهده داشت.

وی ادامه داد: شخصیت ممتاز علمی‌ و اخلاقی عصر خود، مرجعیت علمی، فکری و اخلاقی مسلمانان و شیعیان، تکمیل کننده نهضت علمی و فرهنگی امامان پیشین و نیز بنیان‌گذار مکتب جامع حقوقی و فقهی و فکری و فرهنگی شیعه است. شیخ مفید اندیشمند بزرگ اسلامی می‌نویسد: در میان علمای اسلام از کسی به اندازه امام صادق علیه‌السلام حدیث نقل نکرده‌اند. (الاختصاص، ص۱۶۶) از امام صادق علیه‌السلام افزون بر علوم حدیث و فقه، در دیگر مسائل علمی و سیاسی و فرهنگی نیز معارف ارزشمندی به یادگار مانده است.

مدیر کمیته فرهنگی آموزشی اربعین آغاز امامت آن حضرت را آغاز دوران جدیدی در تاریخ شیعه به شمار آورد و ادامه داد: این دوران فرصت مناسب برای بیان قواعد این مذهب و انسجام آن پیش آورد؛ چرا که این دوره، هم از جهت سیاسی و هم از نظر فرهنگی، در خور توجه بود. از نظر سیاسی، این دوره عصر انتقال حکومت از بنی امیه به بنی‌عباس است. در واقع این نزاع مقداری از فشار‌ها وارده بر امام و شیعیان را در مقطعی فروکاست.

وی بیان کرد: با این همه نباید در این دوره از پیچیدگی اوضاع و وقوع بسیاری از حوادث تاریخی، نهضت‌های خشونت آمیز، که نتایج طبیعی فعالیت‌های مختلف ذیل جریان‌ها و تلاش‌های انقلابی و نیز مواضع غیر‌اصولی و سازش‌کارانه اهل حدیث و توجیه‌گران بود، غافل ماند.

جهاد گسترده فکری و فرهنگی امام صادق در مقابل غلات و ملحدان

حجت الاسلام احمدی با تاکید بر جنبه فرهنگی گفت: از حیث فرهنگی، دورانی بود که بیشتر علوم اسلامی از جمله فقه و حدیث تدوین و منتشر شد و علم کلام نیز که بنیان گذاران آن تحت تأثیر علوم یونانی بودند، مجال بروز یافت. امام صادق علیه السلام در چنین موقعیت و فرصتی برای تبیین و ترویج و رشد معارف و علوم مکتب اهل‌بیت علیهم‌السلام و از سویی دیگر در صیانت از آن در برابر سایر فرق همانند غُلات و ملحدان و ظاهرگرایان و عمل‌گرایان افراطی به جهاد گسترده فکری و فرهنگی دست زد.

وی با بیان اینکه هنگامی که جامعه در ساحت فرهنگ و اندیشه دچار چالش و بحران است، عالمان و راهبران جامعه در مقابله با آن نیز ناگزیر به استفاده از سلاح فکر و فرهنگ هستند، اظهار داشت: امام صادق علیه‌السلام، این جهاد بزرگ را هوشمندانه و بر پایه قواعد و با اتخاذ راهبرد‌های عالمانه و کارآ طراحی و به پیش برد. چون که حرکت و تلاشی به بار خواهد نشست که بر قواعدی استوار و بر اندیشه عمیق و درست بنا گردد و آغاز کند.

عضو بعثه مقام معظم رهبری راهبرد اول را تشریح کرد و گفت: حفظ و رسمیت بخشی سرمایه‌های ارزشمند معنوی و انسانی که از مدرسه امامان علیهم‌السلام در اختیار داشت که این سرمایه رهاورد نهضت خونین و الهی حضرت سیدالشهدا علیه السلام و نهضت فکری و فرهنگی امامان قبل از خود بود. راهبرد دیگر امام که بسیار هوشمندانه و با درک درست شرایط و آینده‌نگری خردمندانه اتخاذ و به اجرا گذاشت، قدرت بزرگ ایجاد شده متمرکز را متکثر و در شهر‌های کانونی به صورت شبکه‌ای نظامند و منسجم پراکنده ساخت تا هم هنگام مواجهه با تهدید همه این سرمایه ارزشمند، آسیب نبیند و هم عقبه‌ها و امتداد این قدرت را در عمق جامعه بگسترانند. به بیان جامعه شناسان قدرت پراکنده در صورتی که منسجم شوند و با لبه‌های اجتماع گره بخورند، می‌توانند طوفانی به راه بی‌اندازند و جنبش‌های بزرگ و عمیقی را خلق کنند.

حجت الاسلام احمدی ادامه داد: در راستای همین راهبرد امام عالمانی از شاگردانش به تدوین رساله‌ها و کتب در مسائل مختلف علوم اسلامی روی آوردند. همانند محمد بن نعمان احول که از بلندپایگان و شاگردان امام صادق علیه‌السلام و از اصحاب امام کاظم علیه السلام آسا. وی صاحب چند اثر در بحث امامت است. امام با استناد به حدیث نبوی که فرمودند: " قیدوا العلم " علم و دانش را با نوشتن به بند بکشید، به شاگردان و اصحاب خود توصیه می‌کردند که دانش خویش را مکتوب کنند. امام در بیانی فرمودند: از‌نوشته‌های خود نگهداری کنید، زیرا به زودی به آن نیازمند می‌شوید.

وی با اشاره به راهبرد امام صادق علیه‌السلام در مبارزه با اندیشه‌های سطحی و عمل‌گرایی افراطی گفت: امام در این راهبرد، هم مبارزات‌ایجابی را در پیش گرفت و هم به جهاد سلبی اهتمام ورزید. عشق مفرط در کنار سطحی نگری و جهل، دفاع بد از دین و آیین و فرهنگ دینی، تن دادن به تفاسیر و قرائت‌های دانشمندان بی‌بهره از علوم آل‌الله و موقعیت نشناسی برخی خواص و عالمان در طرح معارف متعالی دینی و نیز عدم درک درست برخی معانی بلند دینی و منزلت امامان معصوم، سبب پیدایش و ظهور عقیده‌های انحرافی مثل غُلُو شد.
عضو بعثه مقام معظم رهبری ادامه داد: پیروان این اندیشه مسلمانانی سطحی نگر بودند که با وجود دوستی و محبت به اهل بیت علیهم‌السلام از گوهر دین بهره‌ای نبرده بودند. اعتقاد به الوهیت امام و نظریه تناسخ و تشبیه و امثال آن رهاورد این نوع دین‌داری بود که در عصر امام صادق علیه‌السلام رو به فزونی بود.

حجت الاسلام احمدی اضافه کرد: امام با تبیین و دفاع منطقی و عقلانی از نظریه امامت و جایگاه امام در جامعه، عموم مردم را از ارتباط با آنان منع کرد و عالمان را به اندیشه ورزی و برخورد‌های عالمانه برای مقابله با آنها فراخواند. دوری از مناسک و عدم تقید به عبادات شرعی، خطر و تهدید جدی برای جامعه شیعیان محسوب می‌شد که مبارزه با آنانی که مدعی محبت سرسختانه به امام بودند، جز از امام با یک تلاش گسترده و عالمانه و درک درست ممکن نبود.

وی ادامه داد: در کنار این دیدگاه افراطی حاصل سطحی نگری، عمل‌گرایان افراطی که عمدتاً از گروه‌های شیعی بودند، نیز جنبش‌هایی را در مبارزه با حکومت و صاحبان قدرت سیاسی به راه انداخت که اساس نظریه‌شان، به کانونی و محوری بودن قیام مسلحانه در راست دینی و خلوص ایمانی تلقی می‌شد. همانند جنبش‌های متعدد علویان که قیام به شمشیر، شرط ایمان شمرده می‌شد.

امام صادق (ع) با رعایت اصل تقیه، مبارزات بی‌ثمر را نفی کردند

حجت الاسلام احمدی با اشاره به اینکه امام با نفی مشروعیت حکومت‌ها با رعایت اصل تقیه، مبارزات بی‌ثمر را نفی کردند و تایید نکردند، اظهار داشت: چنان‌چه در مقابل انتقاد منصور عباسی از امام در بحث جنبش علویان فرمودند: این حرکت مورد حمایت مردم نیست. جنبش‌هایی که گاه آلت فعل دشمن قرار می‌گرفتند و یا باعدم ملاحظه شرایط سیاسی و اجتماعی، باعث هدر رفت سرمایه انسانی شدند. امام به جد با تبیین مواضع مکتب اهل بیت، شیعیان را از فرو افتادن در دام آنان دور نگه داشت. چنان‌چه خود در هنگام قیام نفس زکیه از مدینه خارج شدند و به منطقه فُرع در راه مدینه به مکه رفتند و تا پایان قیام در آن‌جا ماندند.

وی ادامه داد:این راهبرد‌های امام منتج به این شد که باید به عالمان آل محمد و شاگردان معتمد ایشان اقتدا کرد. فرهنگی را بنا نهاد که راه و طریقت مکتب اهل بیت علیهم‌السلام، راه اعتدال و تمسک به سیره و روش و اندیشه امامان، دال مرکزی آن است و این فرهنگ با جهاد علمی و فکری، امام باعث حفظ گوهر معنوی دین و اساس دیانت محمدی شد؛ و این راهبرد به عنوان سنجه و میزان درستی مکتب و هر نوع عمل و اندیشه شیعی، قرار گرفت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • لزوم تدوین برنامه عملیاتی پتروشیمی‌ها برای تحقق راهبرد جهش تولید
  • قانون‌مداری و اخلاق‌مداری ۲ رویکرد مهم در ارایه خدمت به مردم است
  • صلیب سرخ: شرایط انسانی در افغانستان وخیم و نیازمند رویکرد جدیدی است
  • رویکرد دوگانه رسانه‌های بیگانه
  • عشق جوانان به ائمه اطهار (ع) وصف ناپذیر است
  • عریانی مقدمه بی‌حیایی است
  • سلام من به مدینه، به غربت صادق (ع)
  • امام صادق(ع)‌ پرچمدار ترویج معارف شیعه و مبارزه با تحریف دین بود
  • راهبردهای علمی و علمی امام صادق(ع) در مقابله با سطحی نگری فکری و عمل گرایی افراطی
  • نقش مهم رسانه ملی در ترویج فرزندآوری