Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-05-06@23:13:45 GMT

چرا به امام رضا عالم آل محمد می‌گویند؟

تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۹۹۷۴۶

چرا به امام رضا عالم آل محمد می‌گویند؟

استاد حوزه و دانشگاه گفت: هر کدام از حضرات معصومین (ع) در یک ویژگی ممتاز بودند و امام رضا (ع) به عالم آل محمد (ع) مشهور شدند.  به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، به مناسبت ولادت با سعادت امام رضا (ع) گفت و گویی با حجت الاسلام سیدامین میرعلایی استاد حوزه و دانشگاه ترتیب دادیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید: حدیث سلسه الذهب از احادیث قدسی است که امام رضا علیه السلام به نقل از اجداد طاهرینش نقل فرمود، در خصوص این حدیث شریف، معنا و مفهوم آن و دلیل نامگذاری حدیث به سلسه الذهب توضیح بفرمایید؟

امام رضا (ع) در سال ۲۰۰ هجری قمری وارد ایران شد و در سال ۲۰۳ به دست مامون مسموم و به شهادت رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ورود امام به ایران از طریق اهواز بوده و بعد از سمت بهبهان به استان فارس و از طریق کویر وارد نیشابور و سپس وارد طوس شد. در بدو ورود ایشان به نیشابور به خانه‌ی زنی به نام 《خدیجه بنت عمران》 که بعد‌ها به نام 《پسندیده》 معروف می‌شود وارد و به مدت سه روز در آن شهر می‌ماند. پس از آنکه امام قصد ترک نیشابور را داشتند مردم زیادی به بدرقه ایشان می‌آیند، شیخ صدوق در کتاب عیون اخبار الرضا (ع) جمعیت آنان را نزدیک صدهزار نفر نقل می‌کند که این جمعیت برابری با حاضران در مراسم غدیرخم است.

امام که در حال خروج از نیشابور بود به دعوت از بزرگان شهر به سخنرانی می‌پردازد و در آن جا حدیث معروف 《سلسله الذهب》 را بیان می‌کند. این حدیث شریف به این دلیل به سلسله الذهب معروف می‌شود که تمام راویان آن، امامان معصوم (ع) هستند و امام رضا (ع) به نقل از پدر و اجداد طاهرینش به نقل از رسول الله (ص) از خداوند متعال نقل می‌کند.

طبق برخی گزارش‌ها، همزمان با نقل این حدیث، بیش از ۲۰ هزار نفر آن را حدیث شریف را مکتوب کرده‌اند.

حدیث قدسی لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ حِصْنِی فَمَنْ دَخَلَ حِصْنِی أَمِنَ مِنْ عَذَابِی قَالَ فَلَمَّا مَرَّتِ الرَّاحِلَةُ نَادَانَا بِشُرُوطِهَا وَ أَنَا مِنْ شُرُوطِهَا، «لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ» دژ من است، پس هرکس که در دژ من درآید از عذابم در امان است. چون مرکب به راه افتاد امام رضا (ع) گفت: البته با شرایطش و من جزو شرایط آنم.

این حدیث در باب توحید است. امام دست روی مهم‌ترین عنوان که توحید است دست می‌گذارد. اگر بحث توحید حل گردد بقیه مسائل نیز درست می‌شود.
مشکلاتی که امروز وجود دارد بخاطر فراموشی یاد خداست
این مشکلاتی که امروز وجود دارد به خاطر فراموشی یاد خداست. امروز اگر مسئولین و مردم یاد خدا را در زندگی خود جاری کنند این فساد‌ها و معضلات به وجود نمی‌آید.

امام روی مسئله کلیدی توحید دست می‌گذارد. مسئله‌ای که تمام انبیاء جهت اثباتش و ارتباط انسان و خدا برای آن تلاش کردند.

حال سوال مهمی که در این جا پیش می‌آید این است که چگونه خدا را بشناسیم؟ امام در ادامه حدیث قدسی سلسله الذهب می‌فرمایند به شرایطش و من جزو شرایط آنم. شرایط آن امامت است، یعنی با امامت می‌توان خدا را به خوبی شناخت و از آن اطاعت کرد. حبل المتین و صراط المستقیم برای رسیدن به خدا، محمد و ال محمد (ع) هستند.
چرا امام رضا عالم آل محمد است
چرا به امام رضا علیه السلام عالم آل محمد می‌گویند؟ اهل بیت (ع) همه اهل علم و گنجینه معرفت اند. رسول اعظم (ص) می‌فرمایند: أنا مدینة العلم و علی باب‌ها فمن اراد العلم فلیأت الباب؛ من شهر دانش‌ام و علی دروازه آن است؛ هر کس دانش می‌جوید، باید از آن دروازه وارد شود. امام محمدباقر (ع) به باقرالعلوم مشهوراند. در جامعه کبیره می‌خوانیم که اهل بیت (ع) مخازن علم هستند.

هرکدام از حضرات معصومین (ع) در یک ویژگی ممتاز بودند و امام رضا (ع) به عالم آل محمد (ع) مشهور شدند. مامون مناظرات زیادی با ادیان مختلف از جمله مسیحیان و یهودیان با امام رضا (ع) برگزار می‌کرد تا به زعم خودش امام را شکست دهد، اما آن امام همام پیروز همه‌ی آن مناظرات بود.

در دوران امام رضا (ع) جلسات و مباحث علمی بسیار رشد کرد و توان علمی امام در آن عصر مشاهده گردید، لذا عنوان عالم آل محمد (ع) به امام رضا (ع) داده شد.
دلیل پذیرش ولایتعهدی مامون
مهمترین فصل تاریخى زندگى امام رضا علیه السلام جریان ولایتعهدى آن حضرت است، امام چرا ولایتعهدی مامون را پذیرفت؟

امام رضا (ع) ولایت عهدی را به چند دلیل پذیرفت. در زیارت جامعه کبیره می‌خوانیم که ائمه (ع) قاده الامم و ساسه العباد و ارکان البلاد هستند.

زمامدار امت و سیاست کنندگان بندگان خدا و ارکان محکم شهرها. این عبارات، به ویژه قاده الامم و ساسه العباد صریحا زمامداری و سیاست مداری را از صفات و شؤون ائمه معصومین (ع) می‌شمارد.

یکی از مهم‌ترین دلایل پذیرش قبول ولایت عهدی از جانب امام این بود که با پذیرفتن این کار جان تمام اولاد حضرت موسی بن جعفر (ع) و شیعیان در امان شد.

در زمان ولایت عهدی امام تبلیغ فرهنگ تشیع بیشتر شد و کسی متعرض مبلغان نمی‌شد و در آن عصر ترویج و استقبال از تشیع به اوج خود رسید. امام با پذیرش این پیش شرط ولایتعهدی را پذیرفت که در هیچ عزل و نصبی دخالت نکند.

یکی از مهم‌ترین کار‌های که امام در آن زمان انجام داد ترویج احکام شرعی از جمله نماز عید بود.
عارفان به حقه
مراد از اینکه امام صادق علیه السلام فرموده است: اگر امام رضا علیه السلام را عارفاً بحقه زیارت کنید، شفاعتتان می‌کنم، حتی اگر مرتکب کبیره شده باشید، چیست؟

در زیارت معصومین (ع) عارفا به حقه یعنی زمانی که شخص به زیارت مشرف می‌شود در مسیر عصمت قرار می‌گیرد. انسان از امام الگو می‌گیرد و از گناه دور می‌شود. معصوم مثل نور است، وقتی انسان به سمت نور می‌رود از تاریکی دور می‌شود. شما در زیارت به نور نزدیک می‌شوید و از ظلمات دور، یعنی به خدا نزدیک و از شیطان دور می‌شوید.

در این روایت که امام صادق (ع) فرمودند: اگر امام رضا (ع) را عارفا بحقه زیارت کنید، شفاعتتان می‌کنم، حتی اگر مرتکب کبیره شده باشید، منظور این نیست که انسان، دیگر با انجام یک زیارت، آسوده خاطر باشد و هر گناهی را مرتکب شود، به این امید که بخشیده می‌شود، بلکه مراد این است که اگر آن فرد در قیامت دارای گناهان کبیره‌ای است که نتوانسته توبه کند و یا اصلا قبل از آن زیارت مرتکب کبیره شده است، حال بواسطه این زیارتش البته با جمیع شرایطش شفاعت نصیب وی خواهد شد و بخشیده می‌شود.
در باب فضیلت زیارت آن حضرت چه آثار و ثوابی مترتب است
در ثواب زیارت امام رضا (ع) آمده که هرکس امام رضا را زیارت کند مانند آن است که هزار حج و هزار عمره به جا آورده است.

شیخ طوسی از امام رضا (ع) نقل کرده که آن حضرت فرمود: در خراسان بقعه‌ای است و زمانی خواهد آمد که آن بقعه همواره محل رفت و آمد فرشتگان می‌شود تا روز قیامت که در صور دمیده می‌شود و قیامت فرا می‌رسد.

پرسیدند:‌ای پسر رسول الله این بقعه کدام بقعه است؟ فرمود: این بقعه در سرزمین طوس است، به خدا سوگند آن زمین باغی از باغ‌های بهشت است.
هر کس امام رضا را زیارت کند مانند آن است که هزار حج و هزار عمره به جا آورده است
هرکه مرا در این مکان زیارت کند مانند کسی است که رسول خدا را زیارت کرده است و برای او پاداش هزار حج مقبول و هزار عمره مقبول نوشته خواهد شد و من و پدرانم روز قیامت او را شفاعت خواهیم کرد.

در روایتی دیگر بزنطی می‌گوید: نامه امام رضا (ع) را خواندم، در آن نامه چنین آمده بود: به شیعیان من بگو زیارت من به اندازه هزار حج پاداش دارد. بزنطی می‌گوید با تعجب از پسرش امام جواد (ع) پرسیدم: به اندازه هزار حج؟ ایشان فرمود: آری، به خدا سوگند کسی که او را زیارت کند در حالی که حق او را می‌شناسد، به اندازه هزار، هزار حج، پاداش دارد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: امام رضا علیه السلام عالم آل محمد حضرت فاطمه معصومه امام رضا علیه السلام عالم آل محمد امام رضا ع هزار حج

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۹۹۷۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجدید میثاق مسئولان حوزه حج و زیارت با آرمان‌های امام خمینی (قدس سره)

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، حجت الاسلام و المسلمین سید عبدالفتاح نواب سرپرست حجاج ایرانی به اتفاق آقای سید عباس حسینی رئیس سازمان حج و زیارت و جمعی از کارگزاران و خادمان فرهنگی این حوزه در آستانه اعزام  زائران ایرانی به سرزمین وحی امروز پس از دیدار با مقام معظم رهبری در حسینیه امام خمینی (ره) با حضور در مرقد مطهر امام راحل با آرمان‌های معمار کبیر انقلاب اسلامی تجدید میثاق کردند.

بر اساس این گزارش ، شرکت کنندگان در این آئین معنوی ضمن نثار تاج گل، قرائت فاتحه و ادای احترام به مقام شامخ بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران یاد و خاطره امام خمینی(ره) را گرامی داشتند و با آرمان‌های والای امام راحل عظیم الشان (ره) ، شهدا و رهبر فرزانه انقلاب عهدی دوباره بستند.

حجت الاسلام والمسلمین نواب در مراسم تجدید میثاق با آرمان های امام راحل در جمع نمازگزاران در حرم بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران ، از امام راحل عظیم الشان بعنوان احیاگر حج ابراهیمی یاد و ابراز امیدواری کرد که دست اندرکاران حوزه حج و زیارت با تلاش بیشتر دراجرای مسئولیت سنگین انجام فریضه حج ابراهیمی موفق شوند و ایران اسلامی را سربلند نمایند. 

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با اشاره به اینکه خدمتگزاران ضیوف الرحمان امسال بدلیل سفر به سرزمین وحی از مشارکت در مراسم سالگرد ارتحال امام امت در ایران عزیز محرومند، افزود: خدا را شاکریم که امروز توفیق دیدار با مقام معظم رهبری و حضور در کنار تربت پاک امام راحل رضوان الله علیه نصیب خدمتگزاران حج شد.

وی به محورهای سخنان مقام معظم رهبری درخصوص شخصیت پیامبر بزرگ الهی حضرت ابراهیم(ع) اشاره کرد و گفت: خداوند این پیامبر عظیم الشان را برای رهایی انسانها فرستاد، هر چند ابراهیم خلیل الرحمان یک پیامبر دل رحم بود ولی در برابر دشمنان خدا از هیچ تلاش و کوششی دریغ نمی ورزید.
   
سرپرست حجاج ایرانی با بیان اینکه درآیات الهی بیش از شصت مورد از حضرت ابراهیم(ع) یاد شده است، گفت: در آیات مختلفی به  پاکبازی و عبادت مخلصانه  اشاره شده که زائران  در کنار خانه خدا  می توانند از آن درس بگیرند.

وی با اشاره به اینکه حضرت ابراهیم(ع)  همسر جوان  و طفل شیرخوار خود را برای اینکه نماز برپا شود در سرزمینی بی آب و علائم حیات قرار داد ، قرار گرفتن قبر حضرت هاجر(س) درطواف خانه خدا را یادآور شد و افزود: سعی  صفا و مروه یادگار این بانو است و ایجاد کننده چشمه زمزم هم حضرت اسماعیل با عنایات الهی بوده است.

وی افزود: زائرانی که به بیت الله الحرام مشرف می شوند پس از طواف بر گرد خانه خدا برای عبادت و راز و نیاز با حضرت حق پشت مقام ابراهیم می ایستند و نماز اقامه می کنند گویا به جناب ابراهیم (ع) اقتداء کرده اند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در ادامه با اشاره به اینکه ابراهیم خلیل الرحمان مامور می شود که خانه خدا را برای طائفین، قائمین و الرکع السجود پاک و پاکیزه کند، اظهار داشت: اینها همه درس آموزاست. 

وی با اشاره به آیه 102 سوره صافات " إِنِّي أَرَىٰ فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ فَانْظُرْ مَاذَا تَرَىٰ  قَالَ يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ  سَتَجِدُنِي إِنْ شَاءَ اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ- ای فرزند عزیزم، من در عالم خواب چنین می‌بینم که تو را قربانی (راه خدا) می‌کنم، در این واقعه تو را چه نظری است؟ جواب داد: ای پدر، هر چه مأموری انجام ده که ان شاء اللّه مرا از بندگان با صبر و شکیبا خواهی یافت" تصریح کرد: حضرت اسماعیل(ع) که پر از خواسته ها و آرزوهای جوانی است در پاسخ پدر، بدون لحظه ای درنگ عرضه می دارد که پدر  دستور خداوند را  انجام دهد.

وی افزود: مقام معظم رهبری در سخنان امروز خود با اشاره به اینکه زائران باید اخلاص و وحدت را از حضرت ابراهیم(ع) درس بگیرند، خاطرنشان کرد: ایشان با توجه به عملیات ظفرمند طوفان الاقصی  و وعده صادق فرمودند حج پیش رو حج برائت از نسل کشان و کودک کشان ستم پیشه صهیونیست و ارباب  شان آمریکای جایتکار است. 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تجدید میثاق مسوولان حج و زیارت با آرمان‌های امام خمینی (ره)
  • تجدید میثاق مسئولان حوزه حج و زیارت با آرمان‌های امام خمینی (قدس سره)
  • غبارروبی و عطرافشانی ضریح مطهر حضرت معصومه (س) + تصاویر
  • روزگاری جامعه مداحی از مراجع تقلید اجازه نقل حدیث می‌گرفت
  • علم الهدی: امامت سیاسی دشمن دارد/ امام فقط شاگردپرور و عالم نیست؛ اصل امامت به تشکیل نظام رهبری و تشکیلات حکومت اجتماعی است
  • شیخ صدوق بیش از هزار سال پرچمدار مکتب امام صادق(ع) و سایر اهل بیت(ع) بوده است
  • بر سر سفره بزرگ فقهی، کلامی و عقلی امام صادق (ع)نشسته‌ایم
  • مکتب امام صادق(ع) مروج ارزش‌های انسانی و اسلامی است
  • زیارت بقیع در سالروز شهادت صادق آل محمد (ص)
  • مشهد الرضا سوگوار و عزادار سالروز شهادت صادق آل عبا (ع)